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selling. In many instances, an advisor will have devel-

oped longstanding relationships with both a 401(k)
plan sponsor and the plan’s participants. If the advisor can earn
2 higher level of compensation providing rollover IRA services
than would otherwise be earned if the participants retirement
assets remained in the plan, it would be tempting to encourage
participants to roll over their account balances to IRAs as soon
as they become eligible to take a distribution from the plan.
The U.S. Government Accountability Office has issued several
well-publicized reports concluding that, in fact, investment
management services provided to IRAs are highly lucrative and
significantly more valuable to advisors than fees generated by
employer plans.

Prior DOL Guidance. Consistent with concerns about
potential abuse, the DOL has issued detailed interpretive
guidance on how ERISA’s prohibited transaction rules apply
to advisors that engage in the practice of capturing rollover
assets from their plan clients. The starting point for the
DOLs guidance is the general prohibition against fiduciary

“ C apturing” rollover assets is a classic example of cross-

self-dealing under Section 406(b) of ERISA and its mirror
provision under the Internal Revenue Code. Under these
rules, an advisor cannot make an investment recommenda-
tion to a participant that results in additional compensation
for itself.

To curb potential abuses associated with “capturing”
rollovers, the DOL issued Advisory Opinion 2005-23A. On
its face, this interpretive guidance broadly suggested that any
rollover-related advice from an advisor providing any fidu-
ciary advice to the plan sponsor or the plar’s participants
could result in a prohibited transaction. Although the DOL
did not fully explain its reasoning, its position is that an advi-
sor who serves the plan (or a participant) in a fiduciary role
cannot discuss the advisability of rollover distributions with
the plan’s participants and that any resulting rollover advice
to the participants triggers a potential violation of ERISA’s
prohibited transaction rules. The DOL rollover opinion indi-
cates that advisors providing fiduciary advice, even if acciden-
tally, will be treated as subject to the opinion’s restrictions.
On the other hand, an advisor who does not serve as a plan
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fiduciary can freely advise participants on rolling over their
accounts to IRAs and how the rollover proceeds should be
invested.

New Fiduciary Definition. The test for determining
whether an advisor is an ERISA fiduciary is a functional one.
Up to now, this has meant that if a person acts like a fidu-
ciary or possesses fiduciary-like powers, the person will be
treated as a fiduciary, even if the person has not been formally
appointed to serve as the Plan’s fiduciary. Rendering “invest-
ment advice” for ERISA purposes in exchange for any form
of compensation is viewed as a fiduciary activity, which auto-
matically causes the party rendering this advice to be viewed
as a plan fiduciary.

But keep in mind that the term “investment advice,” is a
loaded term that under the proposed DOL regulations redefin-
ing fiduciary investment advice has been expanded to include
a “recommendation to take a distribution of benefits or a rec-
ommendation as to the investment of securities or other prop-
erty to be rolled over.” The expanded definition also covers
recommendations with respect to the management of rollover
monies. This definition will create many new fiduciaries out of
advisors who have never before had this status.

The DOLs fiduciary proposal would supersede Advisory
Opinion 2005-23A. In contrast to the rollover opinion, the
fiduciary proposal would turn any and all rollover advice into
fiduciary advice. This-would be the case even if the advice
is rendered by an advisor who is otherwise not a fiduciary.
Accordingly, a nonfiduciary advisor would automatically
become a plan fiduciary under the new rule once it made
any rollover recommendation to a plan participant. In the
future, advisors providing rollover advice and receiving vari-
able compensation or more compensation than the advisor
would have received if plan assets had not been rolled over
will need to qualify for an exemption or their rollover advice
will violate prohibited transaction rules.

Exemptive Relief. Fortunately, the DOL has also pro-
posed prohibited transaction exemptions that would give
fiduciary advisors the ability to provide rollover advice and
also earn higher rates of compensation on IRA assets that
have been rolled over. These proposed exemptions include the
new Best Interest Contract (BIC) Exemption and a revised
version of PTE 84-24. Unfortunately, these exemptions have
numerous, detailed requirements.

PTE 84-24 generally applies to sales of insurance products
and mutual funds, but in the context of rollovers to IRAs, it
will not be available with respect to mutual funds or annuities
that are treated as securities, such as variable annuities. In con-
trast, the BIC Exemption covers a wide product range, includ-
ing sales to IRAs of mutual funds and variable annuities.

The conditions for the protection afforded by the BIC

Exemption include executing a written contract before any

recommendation is made. This contract must acknowledge
fiduciary status, promise that the advisor’s compensation will
be reasonable and agree that the firm and advisor will act in
the best interest of the plan participant who is considering
the IRA rollover. Moreover, the best interest standard means
that the advisor’s recommendations must disregard the advi-
sor’s own financial interests, specifically the fact that the advi-
sor might expect 2 better compensation arrangement from
IRA-held assets compared to what he or she earns under an
employer retirement plan. The written contract will also be
required to identify conflicts of interest, and the advisor’s
firm will need to adopt written policies mitigating incentives
created by differential compensation that encourages con-
flicted advice.

Complying with the BIC Exemption also has a disclosure
component pursuant to which an advisor will be required in
advance to provide a plan participant considering a rollover
with a chart showing the total cost in dollars of each recom-
mended asset for 1-, 5-, and 10-year periods. Asset by asset
disclosure of fees and expenses paid by the IRA will also need
to be made annually. And the firm will be required to main-
tain a Web page with information on compensation.

Unlike the BIC Exemption, PTE 84-24 does not require
a written contract between an advisor and an IRA or the for-
mal adoption of policies and procedures mitigating conflicts
of interest. However, PTE 84-24 does require adherence to
the best interest standard, so that advisors and their firms
using PTE 84-24 will be limited to reasonable compensation
and will need to figure out how to eliminate the effects of
differential compensation paid to advisors. Although formal
conflicts policies will not be required, firms will still need to
address the issue of conflicts in practice.

FINRA Requirements. Advisors making recommenda-
tions to roll over plan assets to an IRA should also ensure that
they comply with FINRA Notice 13-45 which means that
their advice must be reasonably based on its suitability for the
plan participant. This means that the advisor must consider
the participant’s investment profile as well as other informa-
tion the participant may disclose.

The rollover decision needs to reflect how the plan from
which assets would be distributed stacks up in comparison to
the proposed IRA in terms of (i) investment options (i) fees
and expenses and (iii) services, such as advice planning tools.
Furthermore, differences with respect to potential withdrawal
penalties, protection from creditors and the applicability of
required minimum distributions need to be considered.
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